Schilderachtige dorpjes; Mirmande

‘Un village perché’

Mirmande is echt een bezoekje waard. Bijzondere middeleeuwse huizen, veel bloemen en planten. Het verbaast me niks dat het in het verleden is uitgeroepen tot dorpje met les plus beaux toits de France, de mooiste daken van Frankrijk.

Er is in het oude dorpje geen verkeer. Vandaag loop ik door een labyrint van kleine straatjes omhoog en
via doorkijkjes heb ik prachtig uitzicht over de omgeving. Er zijn twee stadsmuren. Tot de 14e eeuw was de binnenmuur de stadsmuur. Hier zijn huizen in gebouwd en daarin zijn nu o.a. Restaurant Margot en Café Bert gevestigd. Ik eet graag bij Margot, een bijzonder sfeervol restaurantje met een goede kaart en een dagschotel rond de 13 euro. Bij het naastgelegen Café Bert (de ‘t’ niet uitspreken) drink ik dan eerst een aperitiefje. Het café is genoemd naar Madame Bert die hier vroeger een auberge runde waar de kunstenaars hun Pastis kwamen drinken.

Men legt mij uit dat de buitenmuur is er in de 14e eeuw aan toegevoegd toen het dorpje verder groeide en uiteindelijk werden er vanwege de groei in de 17e eeuw ook huizen buiten de stadsmuur gebouwd. Maar eind 19e eeuw raakt het dorp helaas in verval. Clémence, de bijzonder vriendelijke medewerkster van het office du Tourisme, vertelt me dat in 1924 de kunstschilder (kubisme) en schrijver André Lhote zich in Mirmande installeerde. Het huidige Hotel-Restaurant La Capitelle was zijn atelier. Het dorp is dan zodanig in verval dat de huizen worden verkocht tegen de prijs van het aantal dakpannen (één dakpan = één franc). Hij is helemaal verliefd op dit dorp en brengt het weer tot leven. Zijn ‘academie d’été’ trekt elke zomer kunstschilders aan vanuit heel Europa. Zanger Serge Gainsbourg was ook één van de leerlingen van André L’hote en kwam er tijdens deze periode achter dat hij niet goed genoeg zou zijn om te kunnen leven van zijn schilderijen. Eigenlijk is schilderen dus zijn eerste passie.

Bij toeval stuit ik op de kapel St. Lucie, die is gebouwd in 1888 met giften van de lokale bevolking. Het moest de toentertijd in verval geraakte kerk St. Foy vervangen. De kerk ligt ten oosten van het oude dorp en er net buiten aan het einde van rue des Remparts. Bij het bruggetje er vlak voor ligt rechts de middeleeuwse openbare wasplaats nog. Het beeld van Saint Lucie is helaas één arm kwijtgeraakt. De kerk St. Foy die boven het dorpje uittorent, is tijdens de periode van André Lhote weer opgebouwd en is in 1948 zelfs uitgeroepen tot historisch monument. Onlangs bezocht ik er nog een mooie expositie. Er zijn ook regelmatig concerten In de Grande Rue slenter ik langs ateliers van kunstenaars en allerlei leuke kleine boetiekjes. Op zaterdagochtend is er markt en op zondag flaneren hier de stadse mensen uit Valence en Montelimar. Naast de twee eerder genoemde restaurants is de crêperie een aanrader gerund door een oud-medewerkster van Restaurant
Margot.▪

Praktische info :

Office de Tourisme du Val de Drôme bureau Mirmande
https://valleedeladrome-tourisme.com/

Restaurant Margot
https://www.restaurantmargot.fr

Hotel-Restaurant La Capitelle
https://www.lacapitelle.com

Crêperie La Dinette
https://www.facebook.com/Creperie-LaDinette-1240912456113640/

By Sabine Dekker