Milieustickers en hoe het werkt ….

Helaas is de aanvraag van een milieusticker alleen in het Frans…

Zoals vele van jullie waarschijnlijk al wel weten hebben wij in Frankrijk voor een groeiend aantal steden en gebieden een milieusticker nodig. Heden is ook departement Drôme in dit beleid opgenomen. In de Drôme (onder meer de steden Valence en Nyons) geldt een tijdelijke milieuzone (ZPA): bij aanhoudende extreme luchtvervuiling is de milieusticker verplicht. Na twee dagen mogen alleen voertuigen met een milieusticker 0 t/m 3 rijden. Houdt de extreme luchtvervuiling lang aan, dan kunnen nog meer categorieën onder het rijverbod vallen. De milieuzone kan het gehele departement Drôme beslaan of een deel ervan.

Let op: de A7 (autoroute du Soleil) loopt door Drôme en kan in geval van extreme luchtvervuiling ook tot de tijdelijke milieuzone behoren.

Meer informatie is te vinden op; http://drome.gouv.fr/qualite-de-l-air-r1668.html (alleen in het Frans). Zie voor informatie over de luchtkwaliteit in de regio Auvergne-Rhône-Alpes atmo-auvergnerhonealpes.fr (alleen in het Frans). Waarvoor dient de milieusticker: Alle departementen en grote steden kunnen een milieuzone instellen, permanent of tijdelijk. Parijs heeft een permanente zone, zie voor meer informatie het overzicht hieronder. Een actieve milieuzone mag je alleen in met een geldige milieusticker. Dat geldt ook voor voertuigen met een buitenlands kenteken.

Hoe en waar te bestellen:

Er zijn veel bedrijven die graag zo’n sticker voor u bestellen, allemaal uit op een behoorlijk zakcentje. Je kunt deze sticker namelijk heel makkelijk zelf bestellen via internet voor slechts een paar euro op onderstaand adres.

De milieusticker is via de officiële websitehttp://certificat-air.gouv.fr te bestellen. Ter plaatse kopen of bestellen per post is niet mogelijk. De sticker is niet verkrijgbaar bij de ANWB. De kosten zijn € 4,51 inclusief verzending naar Nederland. Houd rekening met een levertijd van circa 10 dagen. Bestel dus op tijd! Binnen 4 uur na je bestelling krijg je een bevestiging per e-mail en na ongeveer 24 uur volgt de factuur. Op de factuur staat een afbeelding van de milieusticker. Je kunt die afbeelding tijdelijk gebruiken als bewijs bij een eventuele controle tot de sticker per post is bezorgd. Bevestig een kopie van de sticker op de voorruit en neem ook de factuur mee. Via http://certificat-air.gouv.fr kun je de bestelling volgen. Selecteer het zoeksymbool: ‘Tracking my application’ of ‘Suivre ma commande’. Plak de sticker aan de binnenkant rechtsonder op de voorruit. De sticker gaat de gehele levensduur van de voorruit mee. Heeft u geen milieusticker voor Frankrijk en rijdt u toch een Franse milieuzone binnen, dan riskeert u een boete van €68,-!

(In bepaalde steden en gebieden is de sticker doorlopend verplicht, in andere wordt ie ingezet bij bijvoorbeeld smog!)

By Niels Wichard