Als uit de bergen gesneden torent dit dorp ver boven haar omgeving uit. Betoverend mooi, alsof je een middeleeuwse leefgemeenschap binnenloopt; “Le Poët-Laval” oftewel; ‘hoog punt in de vallei’ en komt van het latijnse ‘Pogetum Vallis’.

Gerard Reve zag hoe mooi Poët-Laval was en kocht er een huis. Hij woonde in de jaren ‘70 en ‘80 in La Grace, een huis in de wijk Gougne langs de weg naar Montelimar. Het huis is makkelijk te vinden. De buurvrouw van Gerard Reve woont nog altijd in het dorp. Hij kon het fijne klimaat waarderen en hij bezocht graag de markt in D. (=Dieulefit) zoals hij in een van zijn boeken beschrijft.

Ridders van Malta
De geschiedenis van Poët-Laval is nauw verbonden met de Militaire Hospitaal Orde van Sint Jan van Jeruzalem, die ontstond in het heilige land in de tijd van de kruistochten. Deze orde is ook wel bekend onder de naam Orde van Saint Jan of Ridders van Malta. Gestart om zieken en gewonden te verzorgen ontwikkelt de orde zich in 1135 verder naar ook militaire functies zoals het verdedigen van heilige gebouwen en de toegangswegen er naar toe. Parallel aan de ontwikkeling in Jeruzalem ontwikkelt de orde zich ook in Europa. De orde strijkt ook neer in de Vallei van de rivier de Jabron. Hoogstwaarschijnlijk installeerden de eerste ridders van de orde zich in het dal bij de wijk ‘Le Moulin’ waar nu nog een vierkante toren staat. Al snel wordt besloten om een fort te bouwen tegen de rotsen. Het fort op de rots staat er dan ook al sinds het begin van de 13e eeuw. Het is een vierkante toren gebouwd met drie etages. Het wordt beschermd door een vestingmuur en tegen de muur is een kerkje gebouwd. Ook worden er al snel huizen gebouwd rond het fort. Omdat het leven in het fort erg oncomfortabel is wordt er in de 16e eeuw een woongedeelte tegen de toren aan gebouwd. Door de sterke groei van het aantal ridders volg de Commanderie waar vandaag de dag een boetiek in is gevestigd.

Begin 20e eeuw raakt het dorp echter langzaam in verval doordat de bewoners dichter bij de rivier gingen wonen in de wijk Gougne. Deze wijk ligt aan de andere kant van de doorgaande weg tussen Montelimar en Dieulefit. Een aantal dorpelingen willen het verval tegen gaan en ze richten een stichting op ‘Les Amies du vieux Poët-Laval’. Het dorp wordt langzaam maar zeker gerenoveerd en
dankzij onder andere Yvon Morin, 

burgemeester van Poët-Laval van 1959 tot 1977 kunnen we nu genieten van dit prachtige dorpje. De overblijfselen van het kasteel zijn te bezoeken en er worden rondleidingen gegeven. In het protestantse kerkje is een protestants museum gevestigd dat veel informatie heeft over de godsdienstoorlog in de 16e eeuw. Dit kerkje is gespaard gebleven tijdens de godsdienstoorlog omdat het toen niet in gebruik was als kerk maar als gemeenschapshuis. Poët-Laval is ook het begin van een meerdaagse wandelroute ‘Sur les pas des Hugenots’.

Kunst en vakmanschap
Het kunstcentrum ‘Yvon Morin’, is gevestigd in een aantal monumentale huizen midden in het middeleeuwse gedeelte. Er zijn wisselende exposities en er worden concerten gegeven. Langs de weg richting Dieulefit vind je‘l’Usine’, een oude fabriek omgebouwd tot ateliers. Verschillende kunstenaars werken hier en exposeren hun werkstukken. In december is er een kunstmarkt. Brocante of rommel? Naast l’Usine is er voor liefhebbers Le Triporteur, een tweedehandswinkel oftewel een kringloopwinkel. Alleen al leuk omdat het Frans is. Je moet wel de tijd nemen om te struinen tussen al die spullen. Er vlak naast ligt Triballes, een tweedehandswinkel voor kleding. De winkels zitten vlak in de buurt van de grofvuilstort van de gemeente met een container waar iedereen zijn herbruikbare spullen in kwijt kan. Korte lijnen dus voor wat betreft het recylcen. Iets wat veel gebeurt in de Drôme! Flaneren Het is gemoedelijk flaneren door de kleine straatjes met mooie doorkijkjes op de bergen aan de overkant. Er zijn een paar terrasjes en in een paar middeleeuwse huizen is het hotel-restaurant Les Hospitaliers gevestigd. Even verderop vind je restaurantje ‘Chez So’ (chez Sophie). Zin in een biertje dan ligt langs de weg richting Dieulefit Brasserie ‘La vieille Mûle’ . Ze hebben in het verleden al eens prijzen gewonnen met hun bier waaronder een zilveren en een bronzen medaille op de belangrijke landbouwbeurs in Parijs. Het bier wordt gebrouwen met water uit een bron en volledig biologisch. Ook wordt er alleen gebruik gemaakt van schone stroom.▪

Deel deze post:

Share on WhatsApp